Draken Harald Hårfagre

Vikingarna var skickliga berättare, handlare, hantverkare och navigatörer, men deras största triumf var skeppen de byggde. Så står det på den officiella sajten till drakbåten Harald Hårfagre, det största och seglande vikingaskeppet som har byggts i modern historia. I april 2016 lämnade Harald Hårfagre hemmahamnen i norska Haugesund för att korsa Atlanten med samma västliga rutt som de upptäcktsresande vikingarna gjorde. Harald Hårfagre är, precis som skeppen på vikingatiden, ett skepp som är byggt både för långa seglingar över världshaven och för att lätt kunna navigeras i strid med hjälp av åror. Dagens besättning är, till skillnad från vikingarna, garanterade att inte vara en del i en krigsräd.

Skepp värdigt en kung

Draken Harald Hårfagre är världens största vikingaskepp som byggts i modern tid och det första, sedan vikingatiden, som har korsat Atlanten. Projektets kurator, gas- och oljemagnaten Sigurd Aase, ville att det imponerande skeppet skulle följa i samma spår som en av vikingarnas största och mest utmanande resor, upptäckten av den nya världen. Projektet förenar arkeologi och båtbyggartraditioner med genuina intressen för segling och vikingar. Harald Hårfagre, döpt efter kungen som enade Norge till ett kungarike, började byggas 2010. Det 35 meter långa och 80 ton tunga skeppet med en segelyta på 10-60 kvadratmeter är ett magnifikt skepp som verkligen är värdigt en kung. Skeppet sjösattes och gjorde sin jungfruresa sommaren 2012.

Expedition Amerika 2016

Från sjösättningen och två år framåt lärde de inblandade sig att segla och manövrera Harald Hårfagre. Ingen hade seglat den här typen av skepp sedan vikingatiden och det krävdes mycket träning och trimning av seglet innan allt fungerade så smidigt som det skulle. Troligen gjorde vikingarna själva liknande turer med de första långskeppen som de byggde. Under sommaren 2014 gjorde Harald Hårfagre sin första långseglats, från Haugesund till Liverpool och tillbaka. Det var också en förberedelseseglats inför den stora expeditionen över Atlanten. I april 2016 startade expeditionen i vikingarnas spår och tre månader senare nådde skeppet New Foundland. Harald Hårfagre vinterankrar nu i en hemlig hamn i USA för att så småningom börja sin färd tillbaka till hemmahamnen i Haugesund.