Titanic

Det finns vissa båtar som har blivit mer kända än andra. Titanic är ett exempel på en sådan, kanske är det till och med den mest kända båten som hittills har existerat. Titanic var berömd redan innan hon var färdigbyggd. I början på 1900-talet var det nämligen ovanligt att ge sig på ett sådant stort projekt som det var att bygga ett såpass stort fartyg. På flera sätt var Titanic ett skrytbygge, man ville visa upp sin stora förmögenhet och sin idérikedom genom att bygga en oceanångare som världen aldrig tidigare hade skådat.

Myten om Titanic

Titanics resa blev kort och dramatisk. Den 10 april 1912 la hon loss från hamnen i Southampton, England för att bege sig hela vägen till New York i USA. Redan efter fyra dygn mötte hon sitt öde då fartyget kolliderade med ett stort isberg mitt i natten. Detta räknas som en av de största marina katastroferna och än idag är dödssiffran något oklar, men det rörde sig om tusentals döda. Idag finns en stor mytbild kring Titanic eftersom vissa detaljer fortfarande är dolda. Nyligen berättades det att kinesiska finansiärer gör att bygget av enexakt kopia av Titanic blir möjligt. Kanske kan det lösa några gåtor.

Filmen om händelsen

Om man nämner Titanic är det nog många som tänker på filmen med samma namn. Den kom ut 1997 och blev en succé. I filmen får publiken följa Jack och Rose som blir förälskade i varandra, spelade av Leonardo DiCaprio och Kate Winslet. Deras kärlek är omöjlig eftersom de kommer från olika klasser, vilket innebar att de inte hade en chans med tanke på den tidens ideal. Trots alla motgångar kämpar Jack och Rose för sin kärlek, under tiden som hennes fästman jagar dem. I filmen får vi även vara med under katastrofen där Titanic krockar med isberget och en kamp för livet påbörjas.