Världens största kryssningsfartyg

Många svenskar har någon gång åkt med ett kryssningsfartyg. Ofta bär resan av till vårt östra grannland, eller till länderna söder om oss i Europa. De här fartygen kanske vi upplever som stora, men faktum är att jämfört med många andra är de i det minsta laget. Det finns fartyg som har hela vattenparker ombord, och som kan ta husera dryga 6000 passagerare och besättningsmedlemmar på en gång. Alla som tycker om båtar borde någon gång under sin livstid unna sig några dagar ombord på en av de riktigt stora jättarna. Upplevelsen man bjuds på är i världsklass, och det finns inga gränser för vad som kan hända. Kanske vill man bli serverad en drink av en robot? Eller varför inte besöka en stor 3D-biograf? Självklart erbjuder också de riktigt stora fartygen en underhållning i världsklass, lyxiga restauranger, spa-avdelningar och en god natts sömn. Att resa med ett kryssningsfartyg är som att åka på en all-inclusive charterresa utan att behöva genomleva de jobbiga och långa flygningarna.

De största fartygen

Att mäta vilket fartyg som är störst är lite klurigt. Dels kan de vara olika långa och breda, men de tar också olika stor mängd passagerare. De olika rederierna konkurrerar sinsemellan om vem som kan erbjuda flest kryssningspassagerare plats på ett lyxigt och påkostat fartyg. Rederiet Royal Carribean har tre av de största fartygen som går att hitta. Av dem är det Harmony of the Seas som tar priset för största fartyg. Det här är också ett nytt sådant, och började trafikera 2017. Harmony of the Seas är byggt i Frankrike, medan de två andra fartygen är byggda i Finland. Harmony of the Seas kommer vara det fartyg som kan ta flest passagerare några år framöver. Därefter kommer ett nytt fartyg som gör att MSC Worldklass är störst efter 2022. Det är ett rederi vid namn MSC Cruises som beställt det, och det kommer kunna ta emot hela 6850 gäster. Fartyget är däremot inte det största i vikt eller mått, men det är betydligt mycket större än Titanic som tog drygt 2300 passagerare

Vad krävs av de stora fartygen?

Även de stora kryssningsfartygen måste leva upp till kraven enligt SOLAS, Safety of Life at Sea. SOLAS har alltid uppdaterats efter att någon katastrof inträffat, bland annat efter Estonia kom det krav på hur visiren på bildäck skall vara konstruerade. När man åker med ett stort kryssningsfartyg kan man därför vara säker på att fartyget är utrustat med nödvändig livräddningsutrustning. De har alla fler livbåts- och flottplatser än vad det största antalet personer ombord är. De flesta av de riktigt stora fartygen kryssar ofta i Karibien eller i Medelhavet. Dels är det resmål som attraherar många passagerare, men det krävs också ett visst vattendjup och farleder som klarar av de stora fartygen. Är man intresserad av att komma iväg på en kryssning i Karibien kan man läsa mer här. Många av fartygen stannar till i olika hamnar vilket gör det möjligt att också kliva av för att få se lite mer av miljön i land.