Kända och unika båtar

Båten är en fantastisk uppfinning som fanns redan på faraonernas storhetstid i antika Egypten. Båtar användes flitigt i Norden av vikingarna cirka 800-1050 e.Kr. för sjöresor på stora avstånd. Deras båtar är kända för sin ingenjörskonst och effektivitet. Båtar kan vara allt från en liten roddbåt, till ett stort kryssningsfartyg.

Världens mest kända nutida kryssningsfartyg

Att åka på en kryssning kan vara riktigt spännande och är det en långkryssning kan man se många hamnar med spännande kultur. Kryssningar kan vara otroligt vackra att uppleva. En av världens vackraste kryssningar i världen är Hurtigruten mellan Bergen och Kirkenes i Norge. Många turister lockas av denna unika kryssning längs med hela Norges kustlinje mellan majestätiska berg. Man besöker hela 34 hamnar, passerar 1000 fjäll och 100 fjordar. Reser man med Hurtigrutens tur Bergen-Kirkenes mellan oktober och mars, har man stor chans att kunna få se norrsken på turen. Vill man kryssa lite längre bort kan man färdas med Royal Carribbean. Man kan färdas till över 300 destinationer och några av dessa är Karibien, Europakryssningar och norra Europa. Företaget är ett norskt och amerikanskt rederi och äger ett av världens största kryssningsfartyg, Symphony of the Seas. Fartyget avgår från olika hamnar i USA och mäter 362 meter, samt kan ta hela 6680 gäster. Fördelen med kryssningsfartyg är att de även kan ta bilar med sig. Om man inte har råd att köpa en ny bil, kan man med fördel besöka riddermarkbil.se som har begagnade bilar i toppskick! Genom detta unika företag kan man även sälja sin bil och få ut en hel del pengar inför sin kryssningsresa. Några andra mycket välkända kryssningsfartyg är Queen Elizabeth 2 och Queen Mary 2 som är ett anrikt fartyg från 1930-talet. Både Queen Mary 2 och Queen Elisabeth ägs av samma rederi vid namn Cunard. I Sverige har vi kryssningsfartyg genom de kända rederierna Silja Line och Viking Line. Dessa kryssningar brukar vara både prisvärda och ha mycket spännande ombord. Man kan njuta av generösa bufféer, dansgolv, spabehandlingar, shopping samt ett stort urval av hytter.

Dåtidens mest kända fartyg

Ett av tidernas mest kända fartyg var RMS Titanic som var en unik oceanångare byggd 1909–1911 för Atlantrutten från Southampton till New York. Fartygets längd var 269 meter och byggt med dåtidens alla bästa ingenjörskonst. Titanic sjösattes den 31 maj 1931 och hade ett antal på runt 3100 personer. När fartyget sjönk, överlevde cirka 800 personer. Minnet av Titanic har avbildats som inspiration i konsten och filmernas värld. I Sveriges historia har vi det kända fartyget regalskeppet Vasa. Regalskeppet Vasa var ett ståtligt krigsskepp med master och segel. Skeppet förliste runt Beckholmen i Stockholm på sin jungfruresa, den 10 augusti 1628. Regalskeppet Vasa var dåtidens svenska stolthet och skulle vara en symbol för Sveriges politiska och militära makt. Skeppet var även tillägnat Gustav II Adolf och skulle representera hans makt som krigarkung. Den 24 april 1961 lyckades man, efter 333 år, bärga regalskeppet Vasa. Idag står det inhägnat i ett museum ute på Djurgården.