São Gabriel – Vasco da Gamas flaggskepp

Vasco da Gama var en portugisisk upptäcktsresande som levde under den andra halvan av 1400-talet. Vasco da Gama är mest känd för att ha lyckats med det som Christofer Columbus misslyckades med när han av misstag ”upptäckte” Amerika, nämligen att hitta sjövägen från Europa till Indien. Detta genomförde da Gama år 1498, efter att ha varit till sjöss i nästan ett år. Anledningen till att da Gama gav sig av på resan var att han fått det i uppdrag av kung Manuel I av Portugal. Han byggde då vidare på det som en annan portugisisk upptäcktsresande, Bartolomeu Dias, hade påbörjat tidigare.

Resan till Indien var da Gamas första expedition, och han fick med sig fyra skepp i sin flotta: São Gabriel, som var flaggskeppet och hade da Gama själv som kapten; São Rafael; Bérrio; och São Miguel. São Rafael var São Gabriels systerskepp (det vill säga att det var byggt av samma skeppsbyggare vid samma tillfälle) och hade da Gamas bror, Paulo da Gama, som sin kapten. De två övriga skeppen var enbart till för att skeppa förnödenheter som mat, extra segel och annat som skulle behövas under den långa resan.

São Gabriel skulle vara Vasco da Gamas hem under närmare två år, då han självklart även gjorde returresan tillbaka till Portugal i skeppet. Han lämnade Portugal i juli 1497, och återvände i september 1499.

Om du skulle vilja göra en resa i Vasco da Gamas fotspår, fast på ett mer bekvämt sätt, genom att flyga först till Portugal och sedan till Indien, kommer du liksom da Gama att behöva gott om resurser. Dock inte i form av skeppsskorpor och sötvatten, utan i form av pengar. Ansök om snabblån hos Risicum om du behöver de där sista tusenlapparna till din reskassa, så kan du vara säker på att du har lånat pengar till så bra villkor som möjligt.