M/S Galaxy

Det här är ett fartyg som körs av rederiet Tallink Silja. M/S Galaxy avgår dagligen från Värtahamnen i Stockholm, och gör ett kort uppehåll i antingen Mariehamn eller Långnäs innan det fortsätter till Åbo. M/S Galaxy byggdes i Finland år 2006. Hon är 212 meter lång och 29 meter bred. För att kunna trafikera en led behöver vattendjupet vara minst nio meter, eftersom fartyget går ner 6 meter under vattenytan. M/S Galaxy har totalt 6 livbåtar som alla rymmer 150 personer var och är dessutom utrustad med många livflottar. I en flotte ryms det 101 personer. Högst uppe på fartyget finns det en helikopterplatta. Men M/S Galaxy är mycket mer än bara det här. Det här är ett fartyg som lockar många resenärer att tillbringa några timmar på Östersjön, både för nöje och för affärer. På det sättet är det här ett fartyg som passar för många olika slags ändamål.

Galaxy Party Weekends och specialkryssningar

Den yngre publiken lockas främst av Galaxy Party Weekends. Det är ett koncept som erbjuder en ung målgrupp möjlighet att åka på en 23 timmars kryssning för att ha roligt och för att se kända artister uppträda. En artist man kunnat se ombord är bland annat nyförlovade Måns Zelmerlöw, så det är ofta rätt stora namn rederiet lockar med. Den här typen av kryssningar ordnas nästan varje helg. Under Party Weekends är fartyget inte chartrat, vilket innebär att även andra passagerare kan åka med. På M/S Galaxy finns det även möjlighet att ordna specialkryssningar. Det betyder att en förening eller grupp chartrar hela båten. Under sådana avgångar får endast de som köpt biljett till specialkryssningen åka med. Sommartid är det glesare med specialkryssningar ombord eftersom antalet reguljära passagerare ökar kraftigt. Oavsett om man åker på en specialkryssning eller på en vanlig resa kan man äta i flertalet restauranger, spela på casino, besöka bastuavdelningen och naturligtvis även göra Tax Free-inköp. Vill man ordna en konferens för jobbet har M/S Galaxy även en trevlig konferensavdelning som man kan boka antingen en heldag eller halvdag.

Allmän information om fartyget

Passagerare får vistas på däck 5 – 10. Besättningen ombord måste kunna svenska eftersom fartyget går under svensk flagg, men många kan även finska och engelska. Fartyget är utrustat med så kallade vingar. Om det är stormigt kan dessa vingar vikas ut under vattenytan för att stabilisera båten och minska gung. Som mest kan fartyget ta emot 2800 passagerare. Ombord på fartyget kan man under skolloven träffa Mumintrollet och Lilla My, vilket gör att en kryssning också passar barnfamiljer. På kryssningar kan man inte ta med sin bil, men åker man däremot reguljärt kan man boka en bilplats på det stora bildäcket som kan husera både personbilar och lastbilar. Det gör att man enkelt kan åka över till Finland med hela familjen om man planerat en bilsemester. Har man tänkt göra det rekommenderas det att också skaffa säkra bilstolar för barnen. Tips på vad man bör tänka på kan man hitta på bältesstol.nu. När allt praktiskt är ordnat inför resan kan man njuta av programpunkter ombord för både barn och vuxna.